Op 8 november 1896 presenteerde De Katholieken Kring De Burgersgilde in zaal De Keizer een luisterrijk avondfeest, met opvoering van vier toneelstukken. Het was de start van de toneelkring die pas na de eerste wereldoorlog Nut & Vermaak zou gaan heten.
Eind vorige eeuw was toneelspelen een puur mannelijke aangelegenheid. Pas in de jaren twintig lieten de pastoors oogluikend gemengd toneel toe.
Jules Missinne werd in die periode ook lid. Door z’n talent, dynamiek en durf heeft hij op de vereniging een onuitwisbare stempel gedrukt. Hij schreef eenakters en zangspelen. In 1935 ging de operette “Baron Schinkelbeen” in première in zaal De Keizer, geschreven door Missinne. De tweede operette “Hare Hoogheid wil niet trouwen”, werd door Nut & Vermaak voor het eerst opgevoerd op 31 oktober 1937. Het was een dubbele première want de voorstelling vond plaats in de gloednieuwe zaal De Burgersgilde in de Statiestraat.
Nut en Vermaak legde zich meer en meer toe op het lyrische toneel. Met succes, want het Lichterveldse operettegezelschap werd een begrip in heel de provincie en speelde steevast voor bomvolle zalen. De klassiekers zoals “De Czardasvorstin, Gravin Maritza, Victoria en haar Huzaar en Het Land van de Glimlach en de operettes Twee Meisjesogen, Het Boemenmeisje en Drie Arme Kunstenaars kenden veel bijval.Eind jaren vijfig was het lyrisch toneel over zijn hoogtepunt heen. Amateurgezelschappen moesten, om betaalbare stukken te spelen, een stap terugzetten. Ook Nut & Vermaak speelde opnieuw gewone toneelstukken. Er volgden enkele moeilijke jaren, maar in 1971 werd de toneelkring opnieuw leven ingeblazen onder impuls van voorzitter Marc Handsaeme en huisregisseur Jonny Ramon.
Er werden 2 producties per jaar gebracht, zoals nog steeds tot op de dag van vandaag. Er werden blijspelen, drama’s, tragi-komedies en thrillers opgevoerd zoals bv. De bokskampioen, Gaslicht, Mijn man is weer naar zee, Saint-Emilion, Greenwich, De Caraïbische Zee, De doodskopvlinder enz. Vijf maal nam Nut & Vermaak met succes deel aan het provinciaal toneeltornooi voor amateurgezelschappen.

Anno 2010

Voorjaar 2008 nam Gina Werbrouck de fakkel over van Marc Handsaeme. Sonja Vankeirsbilck fungeert als ondervoorzitster en verder nog in het bestuur zetelen Danny Viaene en Tom Handsaeme. Ondertussen is het ledenbestand aangegroeid en kunnen we rekenen op een aantal nieuwe enthousiaste medewerkers.

Voor wie zich alsnog geroepen voelt om het als acteur of actrice te wagen of om een functie achter de schermen tot zich te nemen, kan steeds contact opnemen met de mensen van ons bestuur of een mailtje sturen naar nutenvermaaklichtervelde@telenet.be.
Lijst met de gespeelde stukken door de jaren heen