Stel: Je volgt muziekschool en voelt het kriebelen om ook een instrument te spelen. Eén probleem: er is zoveel keuze! Je kan kiezen voor een blaasinstrument, een tokkelinstrument, slagwerk, … Maar wat is de beste keuze? Wat levert jou meest plezier op? Wat kan je dan echt kiezen? En waar haal je zo’n instrument?
Wel, als je voor een blaasinstrument kiest, kunnen we je hier alvast even verder op weg helpen, want bij ons jeugdensemble hebben we voor ieder wat wils!

Even een overzichtje:
Je hebt om te beginnen koperblazers en houtblazers.

 


Koperblazers
zijn gemaakt van ‘koper’ en enkele voorbeelden zijn de trompet, de tuba, de trombone en de hoorn.

Bij de houtblazers hebben we de hobo, de fagot, de klarinet en de dwarsfluit, maar bijvoorbeeld ook een saxofoon. En dan horen we je denken: ‘maar die zijn toch helemaal niet van hout gemaakt…’. Wel, je hebt gelijk, tegenwoordig is dat allemaal wat anders bijvoobeeld bij de dwarsfluit, maar vroeger zagen ze er anders uit. En hun naam hebben ze nog te danken aan de eerste versie van deze instrumenten. Een saxofoon is dan weer een houtblazer omdat er een houten riet gebruikt wordt om er op te kunnen spelen.

En nu we toch over een riet bezig zijn, je kan deze blaasinstrumenten nog op andere manieren verdelen. Je hebt blaasinstrumenten zonder riet zoals bijvoorbeeld de dwarsfluit en de piccolo, de trompet, de trombone enz. Je blaast hierbij met je lippen de lucht door je instrument.

Maar je hebt ook blaasinstrumenten met een riet. Hier heb je bijvoorbeeld de saxofoon en de klarinet. En als ze dan een riet hebben, dan kan dit ook nog een dubbel riet zijn, zoals bij de hobo, of de fagot.

En dan hebben we eigenlijk nog niets gezegd over de slagwerkinstrumenten, want ook deze kan je bij ons jeugdensemble bespelen. Je kan een percussie-instrument bespelen zoals drum of bongo’s.

Maar je hebt ook melodisch slagwerk zoals het klokkenspel en de vibrafoon.

 

Je ziet het, keuze genoeg!

Hebben we je nieuwsgierig gemaakt en ben je benieuwd naar hoe al die instrumenten ook echt klinken, of hoe het voelt om eens op zo’n instrument te spelen? Wel, aarzel dan niet en kom eens langs naar één van onze repetities!

Wat moet je weten?
Repetitie
• Tijdstip: Elke vrijdag van 19u00 tot 20u00
• Locatie: het repetitielokaal van de K.H. De Burgersgilde, Stegelstraat 129, Lichtervelde

Inlichtingen i.v.m. het JEL
• Per mail: inge.verhelst1@telenet.be
• telefonisch: bij Inge Verhelst 051/72 28 02

Lid worden
• Neem contact op via mail of op bovenstaand telefoonnummer.

Een instrument gebruiken
• Wij stellen de instrumenten gratis (!) ter beschikking.
• Voorwaarden:
1. Betalen lidgeld => Jaarlijkse bijdrage van 7 euro aan VZW De Burgersgilde, waar JEL deel van uitmaakt.
2. We verwachten na een eerste jaar instrument in de muziekschool dat je ons op vrijdagavond zoveel mogelijk vergezelt op de repetitie.
3. Je draagt zorg voor je instrument en zorgt dat het netjes gepoetst, opgeborgen en onderhouden wordt. Zodra jij of je juf/meester een defect opmerken, breng je ons ook op de hoogte, zodat dit meteen hersteld kan worden.
4. We verzorgen jaarlijks een drietal concerten en verwachten jullie tijdens deze optredens stipt en in keurig uniform.
5. Je draagt zorg voor je JEL-polo die je van ons in bruikleen krijgt mits het betalen van een kleine waarborg.

Wie speelt bij JEL?
• JEL is een jeugdensemble in de echte zin van het woord.
Het gaat er bij ons om om de jeugd, de jonge muzikanten, een kans te geven om op een leuke manier kennis te maken met de werking van een harmonieorkest.

• Je speelt bij JEL vanaf je 2e jaar instrument tot 15 a 16 jaar. Daarna kan je doorgroeien naar de harmonie. Zij repeteren eveneens op vrijdagavond in hetzelfde lokaal als JEL, aansluitend op de repetitie van JEL.