Zo’n 130 jaar geleden, meer bepaald op 26 februari 1879 werd in zaal De Keizer “de Burgersgilde” opgericht, toen “de Katholieke Burgersgilde” genaamd, onder het motto “Hoop in de toekomst”. Aan het hoofd van de Katholieke Burgersgilde stond de plaatselijke geestelijkheid.

Van in den beginne had de vereniging aandacht voor cultuur onder de vorm van een kerkkoor, vrij snel omgevormd tot een fanfare, later een harmonie.  logo_drumband Later traden verschillende andere verenigingen toe tot de Burgersgilde. Het toenmalige trommelkorps is opgericht in 1976 onder impuls van Vanzieleghem Frank, vanaf 2000 hebben ze zich omgeschoold tot drumband.

Anno 2010

Anno 2010 is de drumband een jonge enthousiaste groep die steeds klaar staat om de harmonie te versterken op stapuitstappen. Daarnaast hebben ze de laatste jaren ook enkele andere activiteiten voor hun rekening genomen zoals de befaamde ‘Halloweenparty’ en hun drumavond in 2008. Op deze avond slaagden ze er in de verschillende genres binnen de wereld van het slagwerk bijeen te brengen.

Einde 2008 namen ze samen met de andere deeltakken deel aan het straattheater “zacht en eervol”. Hier kon het publiek kennismaken met de Lichterveldse oorlogsgeschiedenis van 14 – 18.