Zo’n drieëndertig jaar terug ontstond JEL, of JeugdEnsemble Lichtervelde, toen nog onder leiding van Luc Verhelst. Aan de wieg van dit nieuwe orkest stonden enkele jonge (tiener)muzikanten van toen: Luc en Ann Verhelst, Kris en Kurt Vanzieleghem, Marc Decuypere, Patrick Cornillie, Ronny Verduyn, Eddy en Annick Vankeirsbilck, Jan en Ann Dejonghe en Johan en Nadine Strobbe. Daarmee was de trend gezet om wekelijks met een aantal jonge, beginnende muzikanten te repeteren, los van de repetitie van de harmonie. JEL bood de mogelijkheid om samen te musiceren en hun allereerste optreden bleef dan ook niet lang uit. Dit optreden kwam op vraag van JTL, JeugdToneel Lichtervelde, op wie de naam JEL uiteindelijk ook gebaseerd werd. JTL gaf in die tijd een optreden in Lichtenhove en dat groepje jonge, jeugdige enthousiastelingen van de Burgersgilde werd gevraagd om tijdens de pauze en achteraf wat muziek te spelen. Met dit optreden was JEL gelanceerd om op verschillende locaties en bij verschillende gelegenheden op te treden. Ook het toenmalige bestuur zag dat het goed zat en vooral wijlen Betty Tanghe stimuleerde de jeugdige enthousiastelingen om voort te doen.

Een viertal jaren later kwam een tweede lichting aanzetten met onder andere Suzy Deblaere, Nancy Supeene, Peter Caset, Kurt Desplenter, Inge Verhelst, Sophie Vansteelant, Heidi Ameel, Stefaan en Sabine Fonteyne enz. Toen waren ze dus met een bijzonder stevige bende. Vanaf dan kregen ze ook enorm veel aanvragen voor optredens. Onder andere de Breugel-, Europa- en Garnaalstoet stonden op het programma, maar ook over de grenzen heen gingen ze optreden. Jel concerteerde onder andere in het Nederlandse Nijmegen en het Duitse Winterschield. Jaarlijks trok de hele bende ook op muziekkamp naar Westouter, De Panne en Kinrooi. Eind de jaren 80 begon de toenmalige bezetting beetje bij beetje weg te vallen door ‘hogere studies’, legerdienst, eerste werk, …

Op dat moment hebben achtereenvolgens Peter Viaene en Kurt Vanzieleghem de zaak overgenomen en tijdelijk werd JEL herdoopt tot Band of Joy. In deze formatie waren de familie Bruneel, huidige dirigent Wouter Loose, … op post. Met en dankzij de komst van Tonny Osaer nam JEL zijn huidige naam weer op. Onder de leiding van Tonny Osaer kende JEL enkele hoogtepunten. In die periode kwam onder andere de kindermusical ‘Rat van Fortuin’ aan bod. Een moderne bewerking van de rattenvanger van Hamelen, die in samenwerking met Benedict Wydooghe werd opgevoerd. JEL kon maar liefst vier dagen op rij zaal de Burgersgilde laten vollopen. Een ongezien evenement, waarmee JEL de spits mocht afbijten in een resem van spectaculaire en erg gewaardeerde producties samen met Benedict Wydooghe.

Na het vertrek van Tonny bij JEL nam Ruben Bruneel, vroeger zelf nog lid van JEL, het dirigeerstokje voor enkele jaren over. Enkele leuke concerten in eigen huis, een meer dan geslaagde vertelavond, doorspekt met passende muziek, en natuurlijk het Feztival stonden bij hem op het programma. Na zacht en eervol in de winter van 2008 moest Ruben het dirigeerstokje zelf opnieuw doorgeven en stond JEL enkele maanden onder leiding van Davy De Smet. Het jaar erna werd het dirigeerstokje gehanteerd door Michiel Van Belle. Een jonge enthousiaste dirigent die de jellers van 2010 tot 2011 op sleeptouw nam.

In 2017 staat JEL onder de kundige leiding van Niels Pannecoucke.  Niels kreeg echter al snel nieuwe professionele kansen die niet meer de te combineren waren met het dirigeren. 

Sinds september 2018 wordt de JEL zeer deskundig gedirigeerd door Pieter Bernaert.